't verhaal

achter 't Injaske 

't verhaal

Injas of Antwerps voor het Franse Ignace en het Latijnse Ignatius.
In het prille begin was er de Handelshogeschool Sint-Ignatius, opgericht door de jezuïetenorde en genoemd naar de stichter van de orde, de heilige Ignatius van Loyola. In de volksmond gekend als Saint-Ignatius of Sint-Injas.

In 1979 ontstond recht tegenover de hoofdingang van de Hogeschool in de Prinsstraat  een kleinere instelling, 't Injaske: een studentencafé met tapmadam Myriam Verbist, beter gekend als ons Myriam of Myriamke. Voor sommige studenten waren de cursussen veel interessanter in de kleine dan in de grote Injas.

Maar alles evolueert. Zo kreeg Sint-Ignatius in 1965 een Universitair statuut en een nieuwe naam: UFSIA (Universitaire Faculteiten Sint-Ignatius Antwerpen). Deze instelling zou uiteindelijk samen met RUCA (Rijksuniversitair Centrum Antwerpen) en UIA (Universitaire Instelling Antwerpen) de UA (Universiteit Antwerpen) vormen.

Ook de kleine Injas of 't Injaske, kreeg een nieuw statuut, een nieuwe locatie en evolueerde van café naar eetcafé. Alleen Myriam is nog steeds dezelfde gebleven.